RESEPI PARI BAKAR SAMBAL





RESEPI PARI BAKAR SAMBAL
-------------------------------------------
Resepi dari: Rahsia-Hawa

Bahan-bahannya:
● 15 btg cili kering ( atau lebih ) potong & rendam
● 3 biji bawang besar
● 2 biji bawang putih
● 1/2 cm belacan
● 1 biji tomato
● Kisar semua bahan hingga halus

● 1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing.
● Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih
● beberapa helai daun pisang
● 3 biji atau lebih limau kasturi
( utk perah atas ikan )
● Daun ketumbar ( racik kasar )
● Garam

 


Caran-caranya:
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. gaul rata jgn sampai hangus. masukkan garam dan perasa. bila dah garing , angkat dan ketepikan.

2. Alas daun pisang diatas dulang pembakar . letak sedikit sambal kemudian letak ikan. tutup ikan dgn sambal skali lagi. bakar ikan hingga masak.

3. Perahkan limau dan taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan.

Selamat mencuba
RESEPI PARI BAKAR SAMBAL RESEPI PARI BAKAR SAMBAL Reviewed by drawing technique on 9:31 AM Rating: 5
Powered by Blogger.